Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Magnólia a rózsaszín csoda!

 

Aki figyelmesen jár, kell, biztos felfedezte ezt a lenyűgözően elegáns növényt, amelynek hatalmas rózsaszín virágai már messziről virítanak. Ez a liliomfa.

 

A liliomfa vagy magnólia az egyik legfeltűnőbb tavaszi növényünk, amely hatalmas tulipánra emlékeztető virágával a kertek királynője is lehetne. Virágai még a levelek megjelenése előtt kinyílik, és akár 20 cm nagyságú kehely formájú virágokká fejlődnek. Elvirágzás után jelennek csak meg a levelek, de addig több héten keresztül csodálhatjuk a fantasztikus fehér, rózsaszín vagy épp ciklámen színű virágokat.

Ma már nagyon sok fajta található meg a hazai kertészetekben is, ebből is legkeresettebb a rózsaszín virágú magnólia soulangiana, de egyre többen keresik a fehér virágú magnolia albát is.  Van belőle kisebb virágú, ami inkább cserje és van fa, amely akár 4-5 méter magasra is megnőhet.

A liliomfa egy valódi szoliter növény, nem csak szépsége miatt, de méretei miatt is. Akár a gyep közepébe is ültethetjük, hiszen a tavaszi pázsit még jobban kiemeli a magnolia hatalmas rózsaszín virágait. De ültethetünk alá a kertbe hagymás növényeket, mint pl. tulipánt, nárciszt, jácintot, fürtöcskét, amelyek egy időben nyílnak a liliomfával. A rózsaszín virágú magnólia mellé ültessünk élénk kék és rózsaszín tavaszi növényeket, míg a fehér mellé a piros színű virágok mutatnak szépen.

Ha most szeretnénk beszerezni egy ilyen szép fát, keressünk fel egy közeli kertészetet, vagy nézzünk körül az interneten és válasszuk ki a számunkra legszebb növényt, de előtte kérjünk róla pontos tájékoztatást milyen fajtájú és milyen színű virága lesz,nehogy jövőre csalódás érjen minket.

Majd vigyük haza új szerzeményünket és a kertben ássunk egy kétszer olyan mély gödröt, mint a növény gyökérlabdája, vegyük le róla a cserepet vagy a védő anyagot és helyezzük el a gödör közepén. Ezután töltsük meg a gödröt földkeverékkel, amelyhez keverhetünk egy kevés humuszt is, óvatosan nyomkodjuk le körben a földet és jó alaposan öntözzük be a talajt.

Az első évben, ha április közepén vesszük, meg a fát már ne várjunk virágzást tőle, hiszen a legkisebb csemete is túl van már a virágázási időszakon csak jövőre fog újra virágot hozni,de van olyan fajta amely csak a harmadik vagy negyedik évtől hoz virágot.

A magnóliák időjárástól függően áprilistól május végéig nyílnak, a legtöbb illatos virágot hoz, kedveli a napos meleg kertrészeket, és a humuszos tápanyagban gazdag talajt. A virágzás után elég nagy szemetet hagy nekünk a kertben, de egy pár napig ne szedjük össze a szirmokat, hiszen még a talajt beborítva is gyönyörű látvány nyújtanak a hatalmas színes szirmok.

A virágzás után vágjuk vissza az ágakat és a hajtásokat, mert így a fa minden része elég fényhez és napsütéshez jut. A lehullott szirmokat pedig felhasználhatjuk a komposztba. Ha magnólia hirtelen sárgulni kezd annak oka a vashiány vagy a rossz talaj. Az összegyűjtött esővizet meghálálja és tápoldatból a rododendron tápoldat az ideális. Nyáron a nagy melegben rendszeresen öntözzük a talaját vagy terítsük alá vastag rétegben fenyő kérget, amely megvédi a kiszáradástól.

Íme, néhány ismert magnólia faj.

Magnólia lilliflora: Kínai liliomfa:

Alacsony növésű fa, amely két méternél nagyobbra nem nő, ezért ideális teraszokra, vagy kisebb kertekbe. Virágai pirosak vagy erős rózsaszínűek, és májustól virágzik.

Magnólia stellata: Csillagvirágú liliomfa:

Gyönyörű és illatos virágai a tél végén vagy tavasszal nyílnak nagy tömegben, maga a növény kb. 3-4 méter magasra is megnőhet. Igazi szoliter növény, és nem túl igényes.

Magnólia kobus: Japán liliomfa:

Ahogy a neve is mutatja, japánból származik ez a fajta, de már hazánkban is sokszor találkozni vele, mert igen jól alkalmazkodott a mi klímánkhoz is.
Ez a fajta akár idősebb korában 6-8 méter magasra is megnőhet, bár ehhez évekre van szükség.
Virágai márciustól nyílnak, fehérek és illatosak, idősebb korábban egyre több virágot hoz.
A kert legszebb szoliter növénye lehet.

nagyvirágú liliomfa (Magnólia x soulangiana) hibrid a valódi liliomfák legdekoratívabb és legelterjedtebb fajtája. A Magnolia denudata és a Magnolia liliiflora hibridje. Nagy, húsos szirmú, a tulipánéhoz hasonló, április-májusban nyíló, virágai miatt kedvelik. Rendszeresen összetévesztik a tulipánfával (Liriodendron tulipifera).
Három–öt méteresre növő, terebélyes cserje, ami néha többtörzses fácskává nő. Koronája laza, széles, többnyire már a talaj fölött sűrűn elágazik.
Virágait áprilistól, lombfakadás előtt hozza. Hibrid létére csíraképes magokat érlel, de a magoncok csak alanynak valók, mert bizonytalanul virágoznak, és későn fordulnak termőre.

 • csillagvirágú liliomfa (Magnolia stellata)
 • illatos liliomfa (Magnolia virginiana L.)
 • japán liliomfa (Magnolia kobus)
 • jülan liliomfa (Magnolia denudata )
 • kínai liliomfa (Magnolia liliiflora)
 • kisvirágú liliomfa(Magnolia sieboldii)
 • német liliomfa (Magnolia loebneri)
 • örökzöld liliomfa (Magnolia grandiflora)
 • sárga liliomfa (Magnolia brooklynensis)
 • (Magnolia acuminata)
 • (Magnolia campbellii)
 • (Magnolia dealbata)
 • (Magnolia delavayi )
 • (Magnolia hypoleuca)
 • (Magnolia obovata)
 • (Magnolia sharpii)
 • (Magnolia sprengeri)
 • (Magnolia tripetala)
 • (Magnolia zenii)
 • nagyvirágú liliomfa (Magnolia x soulangiana)
 • (Magnolia x loebneri)

Érdekesség:

Nem rég a tudósok egy 17 millió éves magnólia fosszilist találtak Kansasban.
Mivel a magnoliafák megjelenésekor még nem voltak méhek, ennek a növénynek a beporzását rovarok végzik a mai napig.
A különbség a tulipánfa és a liliomfa között az élőhelyük a tulipánfa Észak Amerikában élnek, míg a liliomfák Ázsiában és Kínában élnek, de mindkét növény a magnóliák családjába tartozik.